Trudność: | Czas przygotowania: | Ilość porcji: |
Zupa z Łososiem Jurajskim na sposób orientalny
Zupa z Łososiem Jurajskim z makaronem chińskim, nutą orientalnych przypraw oraz papryczką chili.
SKŁADNIKI NA ZUPĘ:
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Filet z łososia oczyszczamy z ości i pozbawiamy skóry. Tniemy go w grubszą kostkę i wkładamy do miski. Czosnek, imbir i papryczkę chili drobno siekamy i przekładamy do miseczki. Dolewamy odrobinę oleju sezamowego, sosu sojowego, soku z limonki i dokładnie mieszamy. Przygotowaną marynatą zalewamy kawałki łososia i odstawiamy na bok.
W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju kokosowego. Podsmażamy na nim delikatnie pocięte w piórka czerwoną cebulę i pora. Całość zalewamy bulionem rybnym i podgrzewamy. W trakcie dodajemy posiekany drobno szczypiorek. Dla zaostrzenia możemy też dodać odrobinę suszonych płatków chili.
Chiński makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na rozgrzaną patelnię przekładamy łososia razem z marynatą i podsmażamy kilka minut – nie za długo, bo kawałki są dość małe.
Do miseczki wkładamy makaron. Na górę układamy kilka kawałków łososia. Całość zalewamy bulionem, dekorujemy papryczką chili, szczypiorkiem i natką kolendry.