Trudność: średnia | Czas przygotowania: średnia | Ilość porcji: 1 |
Tatar z łososia jurajskiego Andrzeja Jakomulskiego
Powiew leśnej jesieni w postaci rydzy, charakterystyczny smak kaparów i oczywiście niezastąpiony łosoś jurajski.
Potrawę zwieńczają dekorację w postaci mikro ziół i chrupiącego chipsa z maślanki. Spróbujcie odtworzyć tę wyśmienitą przystawkę w Waszych kuchniach!
Łososia filetujemy i usuwamy ości, siekamy nożem. Dodajemy siekanego kopru, kaparów i pokrojoną w kostkę cebulę i rydze. Dodajemy łyżkę oleju rzepakowego i soku z cytryny. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Formujemy na talerzu. Dodajemy kroplę z kwaśnej śmietany i dekorujmy mikro ziołami i chipsem z maślanki. Skrapiamy oliwą szczypiorkową.
Przepis: Andrzej Jakomulski, Szef Kuchni Restauracji Sublima, należący do Szefów Zachodniego Wybrzeża. Pasjonat kuchni francuskiej, ceniący jednocześnie międzynarodową kuchnię typu fusion oraz kuchnię staropolską. Jedna z bardziej znanych postaci gastronomicznej sceny zachodniego wybrzeża.