Trudność: trudne | Czas przygotowania: trudne | Ilość porcji: jedna |
Marynowany Łosoś Jurajski w nalewce porzeczkowej z sałatką z kopru włoskiego
Marynowany Łosoś Jurajski w nalewce porzeczkowej z sałatką z kopru włoskiego
SKŁADNIKI:
Fileta z Łososia Jurajskiego, marynujemy w nalewce z czerwonej porzeczki dodając sól, pieprz i cukier. Obkładamy gałązkami kopru, plasterkami czosnku i delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny. Całość owijamy w folię spożywczą i zostawiamy na 48 godzin tak aby łosoś się zamarynował.
Sałatka z kopru włoskiego: koper włoski kroimy w cienkie plasterki na krajalnicy lub szatkownicy. W miseczce sporządzamy dresing z musztardy francuskiej, miodu, soku z cytryny i oleju rzepakowego. Polewamy koper włoski przygotowanym dresingiem i odstawiamy na ok. 20 min.
Majonez szczypiorkowy: Do oleju rzepakowego dodajemy posiekany szczypior, a następnie miksujemy całość w Thermomixie lub w blenderze ręcznym podgrzewając całość do 37 stopni Celsiusza. Następnie olej przecedzamy przez sito. Sporządzamy majonez na bazie żółtek, soku z cytryny, soli i oleju szczypiorkowego.
Łososia kroimy w cienkie plastry, układamy na talerzu na sałatce z kopru włoskiego i robimy krople sosu na talerzu.
Przepis autorstwa szefa kuchni Andrzeja Jakomulskiego (Szefowie Wybrzeża Zachodniego – www.szefowiewybrzezazachodniego.pl)
Miłośnik kuchni francuskiej, ceniący jednocześnie międzynarodową kuchnię typu fusion oraz kuchnię staropolską. Fach zdobywał pod okiem mistrzów kuchni z Austrii, Tajlandii i Stanów Zjednoczonych. Zawodową karierą rozpoczął w Międzyzdrojach w czterogwiazdkowym Hotelu Amber Baltic, skąd pochodzi. Umiejętności kształcił także w Hotelu Klimczok w Szczyrku. Prawdziwy zwrot w karierze stanowiła współpraca z obiektem Villa Sedan w Sopocie, gdzie objął posadę szefa kuchni. Jego zaangażowanie, wspaniałe wyczucie smaku i innowacyjne receptury spowodowały, że stał się jednym z najlepiej rozpoznawalnych Szefów Kuchni Pomorza. Obecnie zachwyca gości czterogwiazdkowego Hotelu Leda w Kołobrzegu otrzymując od Nich wysokie oceny. Jego autorska karta menu stanowi podstawę sztandarowej oferty obiektu. Restauracja, w której pracuje została włączona w poczet Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Restauracja La Maison i jej szef kuchni otrzymała rekomendację Slow Food Polska. Jest członkiem Klubu Szefów Kuchni. W 2018 roku restauracja La Maison, w której jest szefem kuchni otrzymała prestiżową nagrodę „Hermesa Kulinarnego” Poradnika Restauratora.