Trudność: łatwe | Czas przygotowania: łatwe | Ilość porcji: 4-6 |
Ceviche z buraczkami i gruszką
Ceviche – szybkie w przygotowaniu i smaczne danie z łososia z dodatkiem sałatki z buraczków i gruszki – połączenie pikantności papryczki chilli w łososiu i słodyczy gruszki i buraczków. Dodatkowo zalecane przez dietetyków ze względu na brak utraty kwasów omega-3…
SKŁADNIKI NA CEVICHE Z ŁOSOSIA:
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Fileta z łososia pozbawiamy skóry i ości. Tniemy go w niewielką kostkę i wkładamy do miski. Dolewamy do niego wyciśnięty sok z limonki i doprawiamy drobno siekaną papryczką chili. Tak przygotowaną rybę wstawiamy do lodówki na 40 minut.
Ugotowane buraki obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę. W podobnej wielkości kostkę kroimy gruszkę i czerwoną cebulę. Do sałatki dodajemy po łyżce oliwy z oliwek i miodu i doprawiamy całość solą i pieprzem.
Do zamarynowanego łososia dodajemy drobno siekaną dymkę i natkę kolendry. Dolewamy łyżkę oliwy i całość dokładnie mieszamy.
Ceviche z łososia podajemy na sałatce z buraka i gruszki.