Cukrzyca dotyka obecnie nasze społeczeństwo na poziomie epidemii i niestety z roku na rok wciąż rośnie. Naukowcy starają się znaleźć rozwiązanie tego problemu. Niektóre odpowiedzi są oczywiste – stosowanie zbilansowanej diety i zwiększenie aktywności fizycznej.
Ale co to właściwie znaczy zbilansowana dieta?
Najnowsze badania pokazują, że regularne spożywanie organicznego łososia bez gmo, takiego jak Łosoś Jurajski, może nie tylko pomóc w zapobieganiu cukrzycy typu 2, ale może również spowolnić jej rozwój u osób, których dotknęła ta przypadłość.
Krótko mówiąc, Łosoś Jurajski ma moc:
Zmniejsza stany zapalne – kwasy Omega-3 zawarte w rybach zmniejszają stany zapalne naczyń krwionośnych charakterystyczne dla chorób serca i cukrzycy
Niższe trójglicerydy – Omega-3 obniżają poziom trójglicerydów we krwi (tłuszcze) i zwiększają ilość HDL, czyli „dobrego” cholesterolu. Zmiany te są szczególnie korzystne u osób z chorobami serca i cukrzycą typu 2
Pomaga zapobiegać otyłości — dieta bogata w kwasy omega-3 pochodzące z owoców morza może zmniejszać tkankę tłuszczową
Pomaga uregulować poziom glukozy we krwi – ryby to chudy, wysokobiałkowy pokarm, który nie podnosi poziomu glukozy we krwi.
Kwasy tłuszczowe Omega-3 zawarte w łososiu mają jeszcze wiele innych korzyści zdrowotnych, choćby związanych z kondycją serca, mózgu i oczu, a także zdrowiem kobiet w ciąży, matek karmiących i dzieci.
Warto tutaj zaznaczyć, że tylko organiczny łosoś zawiera te dobroczynne właściwości. Łosoś hodowlany ma niezdrowy poziom kwasów tłuszczowych Omega 6, które w rzeczywistości zwiększają stan zapalny oraz niebezpieczny poziom trwałych zanieczyszczeń organicznych, które są związane z zespołem metabolicznym, insulinoopornością i cukrzycą typu 2.