Ryby są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz w mniejszych ilościach omega-6, niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju dziecka. Odgrywają istotną rolę w rozwoju funkcji poznawczych, a także wspomagają odporność organizmu.
Do szczególnie zalecanych dla dzieci ryb tłustych zalicza się łososia — rybę bogatą w witaminy, głównie z grupy B. Jod zawarty w mięsie ryb dostarcza jodu, który wpływa na odpowiedni rozwój mózgu.
Dlatego ważne jest, aby od najmłodszych lat wzbogacać dietę dziecka o ryby. Często można spotkać się z niechęcią, dlatego podpowiadamy, w jaki sposób przekonać najmłodszych domowników do spożywania posiłków z rybim mięsem w roli głównej.
„Przemycaj” ryby w ulubionych potrawach
Dodajmy odrobinę mięsa do tostów, zupy lub hamburgera. Dzięki mieszance wielu smaków oraz podaniu posiłku w formie dobrze znanej dziecku pasażer na gapę może okazać się niezauważony lub zaskoczy nowym smakiem dania.
Postaw na kreatywność i zabawę
Nauka przez zabawę to często stosowana metoda, nie tylko względem najmłodszych. W doborze rozrywek ograniczeniem jest tylko wyobraźnia. Można wymyślić ciekawe nazwy dań, zasłonić oczy i zgadywać co się właśnie zjadło lub przygotować posiłek w formie uśmiechniętej buźki, dżdżownicy lub pirackiego statku.
Komponowanie posiłku wraz z dzieckiem
Pozwól dziecku na samodzielne dobranie ulubionych dodatków do ryby. Współtworząc posiłek na własnych zasadach na pewno chętniej, skosztuje nowości na talerzu.
Niecodzienne podanie posiłku
Szaszłyki, piramidki, mięsny okręt zatopiony w lubianym sosie — nie dość, że zaciekawią pociechę to dodatkowo obecność innych składników to nieco, zniweluje charakterystyczny rybny smak.
Przede wszystkim cierpliwość
Nie od razu Rzym zbudowano, przekonanie malucha do nowych produktów w diecie może być zajęciem żmudnym, ale podejdź do niego na spokojnie, bez zbędnych nerwów.