Łosoś jest jedną z najczęściej wybieranych ryb, których używa się do przygotowania sushi. Jeśli mamy ochotę przygotować w domu takie, które przeniesie nas w najdalsze zakątki Kraju Kwitnącej Wiśni, zdecydujmy się tylko na najlepsze składniki.
Podstawą tego specjału powinna być świeża ryba pochodząca z dobrego i sprawdzonego źródła – taką jest nasz Łosoś Jurajski. W zakładce „Gdzie jest łosoś?” znajdziecie punkty, w których można go kupić. Dzięki połączeniu z pozostałymi składnikami: ryżem i warzywami, uda się skomponować wyborne sushi inspirowane kuchnią Azji.
Oto kilka rzeczy, które przed rozpoczęciem przygotowywania powinien wiedzieć każdy aspirujący sushi master:
1. Nori – prasowane algi morskie, w które zawija się sushi.
2. Sashimi – kawałki surowej ryby pocięte w plasterki.
3. Sushi je się rękoma lub pałeczkami – nigdy widelcem.
4. Nie kroi się sushi – jedna roladka przeznaczona jest na jeden kęs.
Jak zatem przygotować je w domu? Oto najlepszy przepis!
Składniki:
500 g ryżu krótkoziarnistego
300 g wędzonego Łososia Jurajskiego
5 płatów nori
200 gramów serka śmietankowego
1 awokado
1 ogórek
wasabi
Przygotowanie:
Gotujemy ryż do miękkości i odstawiamy do wystygnięcia. Na zwilżonym wodą płacie nori rozprowadzamy 1/5 ugotowanego ryżu. Wzdłuż jednej krawędzi rozprowadzamy pasek wasabi, następnie smarujemy całą warstwę serkiem śmietankowym. Pokrojonego w słupki ogórka, awokado układamy na wasabi, dodajemy paski wędzonego łososia. Ostrożnie zwijamy i kroimy na roladki o grubości ok. 2 cm.
Smacznego!