Wyczekiwana przez Polaków majówka to okazja do spędzenia czasu z rodziną i przyjaciółmi. Długi majowy weekend to również możliwość zaprezentowania swoich kulinarnych umiejętności. Tradycją stały się już spotkania z najbliższymi pełne gwarnych rozmów oraz niezmiennie grillowania.
Niezależnie od tego, czy spotkanie organizujemy, czy też wybieramy się na nie w gości lub na piknik, warto postawić na Łososia Jurajskiego — jest zdrowszą alternatywą dla popularnego czerwonego mięsa. Rybę w kawałkach lub np. w formie szaszłyków możemy przygotować i zamarynować już kilka dni wcześniej — na pewno odwdzięczy się swoim bogatym smakiem. To także duża wygoda — planowanie i przyrządzanie dań można rozłożyć w czasie, a to pozwoli uniknąć stresu w dniu przyjęcia.
Oprócz tego, że łosoś wyśmienicie smakuje solo, wyjątkowo dobrze komponuje się też z wiosennymi dodatkami. Podany z sałatką grecką stworzy lekki duet idealny na upały, a jeśli uzupełnimy go o lampkę białego wina, przeniesiemy się do wykwintnej śródziemnomorskiej restauracji bez ruszania się z własnego ogrodu.
Grillowany łosoś z warzywami i kaszą kuskus lub ryżem będzie już pełnoprawnym daniem uświetniającym wieczór. Docenią je wszyscy, którzy nie przepadają za czerwonym mięsem z rusztu. Smak ryby wzbogaci masło czosnkowe — tak przygotowana będzie zachwycała delikatną konsystencją oraz ostrzejszym akcentem.
Cieszcie się majówką! Niech z Waszych grillów unoszą się wspaniałe aromaty, a wolne dni upłyną pod znakiem pysznych potraw!