W kwestii tradycyjnych wielkanocnych dań trudno o modyfikacje. Przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie często nie dają ustąpić miejsca nowym składnikom, dodatkom czy całym recepturom.
Przez odtwarzanie przepisów naszych babć i mam pielęgnujemy wspomnienia i niekoniecznie chcemy zastępować je zupełnie nowymi smakami. Swojej pozycji na stole na pewno nie odda jarzynowa sałatka czy faszerowane jajka… Ale wcale nie muszą jej oddawać! Poniżej kilka powodów, dla których warto zaprosić Jurajskiego na świąteczne śniadanie:
1. Tradycyjne potrawy z dodatkiem łososia zyskają na smaku — wyrazisty smak wędzonej ryby sprawi, że poznacie je na nowo.
2. Dania serwowane z łososiem będą zdrowsze — wykorzystując go do potraw, wzbogacimy ich walory zdrowotne. Kwasy omega-3, witaminy oraz mikroelementy zawitają na talerzach Twoich najbliższych.
3. Będzie stanowił efektowny akcent w prezentacji potraw — Łosoś Jurajski wyróżnia się swoją naturalnie pomarańczową barwą. Rolada szpinakowa z jego dodatkiem czy jarzynowa sałatka podana w plastrach tej pysznej ryby zrobią wrażenie na gościach przy niejednym posiłku.
4. Jest szybki do przygotowania, co szczególnie cenne jest podczas gwarnych przygotowań do rodzinnych uroczystości. Gotowy łosoś wędzony prosto z opakowania może wylądować np. w farszu do jajek.
5. Zaletą wynikającą z poprzedniej jest duża wygoda, którą zapewniają w kuchni nasze produkty — każdy zna epizody z wigilijnej kolacji i oddzielanie ości od mięsa karpia… Z Jurajskim możecie o tym zapomnieć, a dzięki temu z chęcią będą zajadali go także najmłodsi.
Zachęcamy do wypróbowania tradycyjnych dań z dodatkiem Łososia Jurajskiego i spędzenia z nim świąt. Wszystkie przepisy w zakładce „Kulinarne inspiracje” na naszej stronie internetowej.
Wesołych Świąt!