Szybkość przygotowania dań to zaraz obok ich jakości i smaku główna cecha, na którą zwracamy uwagę przy wybieraniu ich do swojego codziennego jadłospisu. Nawet ci lubiący gotować wolą zazwyczaj ograniczyć czas spędzony przy przygotowywaniu posiłku do minimum. Dużą zaletą Łososia Jurajskiego jest to, że można przyrządzić go w około kwadrans na różne sposoby.
Jednym z nich jest upieczenie tej wdzięcznej ryby w piekarniku. Nie wymaga to doglądania jak w przypadku smażenia na patelni, co więcej można śmiało stwierdzić, że łosoś w piekarniku robi się sam! By pozostał soczysty, należy piec go w 200 stopniach przez 15 minut lub krócej w zależności od poziomu ścięcia mięsa. Pieczenie pozwoli także uniknąć dodawania dużej porcji tłuszczu, a to na pewno doceni każdy, kto skrupulatnie pilnuje liczby spożywanych przez siebie kalorii.
Gotowanie na parze to idealny sposób dla tych preferujących lekkie dania. Rybę przyrządzoną w ten sposób poleca się podawać dzieciom lub osobom na diecie redukcyjnej. Ile czasu potrzeba, by móc serwować ją na talerzu? To około 15-20 minut. Dodatek soku z cytryny i ziół pozwoli uzyskać nam delikatny w smaku, odżywczy posiłek, a sam sposób przygotowania wyeliminuje ryzyko przesuszenia potrawy.
Do zdecydowanie najszybszych metod obróbki należy smażenie. Przyprawionemu filetowi na patelni wystarczą jedyne 3-4 minuty z każdej strony. Z uwagi na fakt, że mięso ryby ma delikatną strukturę, dobrze jest smażyć je na skórze. Ten sposób pozwala także na uzyskanie chrupkości trudnej do osiągnięcia nawet w przypadku pieczenia.
Sposobów przygotowania Jurajskiego jest wiele – łączy je to, że wszystkie zajmują wyjątkowo mało czasu i dają wyborne rezultaty smakowe. Wartościowy i szybki posiłek – to idzie w parze!