Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezwykle istotne dla funkcjonowania organizmu w każdym wieku. Szczególnie ich odpowiednią podażą powinny zainteresować się kobiety w okresie ciąży. W tym stanie ważną rolę przypisuje się kwasowi DHA.
Ciąża to okres, w którym rekomenduje się dostarczanie organizmowi około 200 mg kwasu DHA na dobę. Regularne (przynajmniej dwa razy w tygodniu) spożywanie ryb znacząco ułatwia pokrycie tego zapotrzebowania.
Dlaczego należy zadbać o obecność kwasów tłuszczowych w diecie ciężarnej? Z DHA zbudowane są komórki układu neurologicznego. Może on także wpływać na wzrost neuronów oraz stopień ich rozgałęzienia, dlatego też stanowi niezwykle znaczącą rolę w rozwoju układu neurologicznego u płodu.
Udowodniono, że kwasy tłuszczowe omega-3 wydłużają okres, w którym kobieta może starać się o dziecko. Co więcej, dieta bogata w te składniki warunkuje powstawanie wolnych od mutacji chromosomowych komórek jajowych, a co za tym idzie – może zwiększać szanse urodzenia zdrowego potomstwa. [1]
W innym badaniu wykazano, że odpowiednia ilość dostarczanych w diecie omega-3 wpływa korzystnie na czas trwania ciąży – kilkukrotnie zmniejsza ryzyko urodzenia wcześniaka. Poza tym dzieci, których mamy przyjmowały DHA, spędzały na oddziałach neonatologicznych kilka tygodni mniej w stosunku do pozostałych. [2]
Każdą ewentualną suplementację kwasów omega-3 należy skonsultować na wizycie z lekarzem. Podstawą ich spożycia powinna być zbilansowana, pełna wartości odżywczych dieta. Składnikami będącymi źródłami tych wartości są tłuste ryby takie jak śledź, makrela czy łosoś – włączenie ich do jadłospisu to niezwykle smaczny i zdrowy sposób na zadbanie o (nie tylko własne) zdrowie.
Źródła:
1. Nehra D., Le H.D., Fallon E.M., Carlson S.J., Woods D., White Y.A., Pan A.H., Guo L., Rodig S.J., Tilly J.L., Rueda B.R., Puder M. Prolonging the female reproductive lifespan and improving egg quality with dietary omega-3 fatty acids, Aging Cell, 2012, 11(6), 1046-1054.
2. Yelland L.N., Gajewski B.J., Colombo J., Gibson R.A., Makrides M., Carlson S.E. Predicting the effect of maternal docosahexaenoic acid (DHA) supplementation to reduce early preterm birth in Australia and the United States using results of within country randomized controlled trials, Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids, 2016, 112: 44–49.