Tradycyjna panierka na bazie bułki tartej i mąki jest niekwestionowanym faworytem jeśli chodzi o dodatki do mięs w polskiej kuchni. Jednocześnie jest niestety bardzo kaloryczna ze względu na ilość tłuszczu, jaką wchłania podczas smażenia. Z tego powodu warto poznać jej zamienniki, które pozwolą nam odkryć potrawy w nowej formie. Istnieje wiele zdrowszych alternatyw panierki, które sprawią, że zakochacie się w nowym smaku, jaki nadadzą znanym potrawom!
Nie każdy wie, że zamiennikiem doskonale komponującym się z rybami zamiast klasycznej bułki tartej są orzechy. Płatki migdałowe lub po prostu zmielone migdały świetnie podkreślą smak łososia i nadadzą mu chrupkości.
Miłośnicy potraw pieczonych również znajdą coś dla siebie. Niekonwencjonalną panierką może być ciasto francuskie, w którym przygotujemy filet z dodatkami. Ten sposób to szybka opcja na przykład na obiad lub kolację, a forma kieszonki z ciasta francuskiego pozwoli na użycie do środka wielu ulubionych dodatków.
Ziołowa otoczka będzie świeżą i orzeźwiającą propozycją na wiosenny obiad. Kawałek ryby wystarczy zapiec po uprzednim posmarowaniu oliwą i nałożeniu na niego mieszanki posiekanej pietruszki, szczypiorku, koperku i czosnku.
Jeśli macie ochotę zadziwić swoich gości, podając potrawę przyrządzoną w ciekawy sposób, zachęcamy do wypróbowania przepisu na Łososia Jurajskiego pieczonego w soli. I to sporej jej ilości, bo w naczyniu musi przykryć całą rybę. Solna „panierka” pozwoli zatrzymać wilgoć mięsa bez ryzyka przypalenia lub wysuszenia.
Szukanie zamienników klasycznej bułki tartej nie tylko daje wiele możliwości, ale również może zmienić się w smaczną przygodę kulinarną. Zachęcamy do spróbowania naszych propozycji!
http://www.lososjurajski.pl/losos-jurajski-w-platkach-migdalow/
http://www.lososjurajski.pl/losos-smazony-w-ziolach/
http://www.lososjurajski.pl/losos-zapieczony-w-ciescie-francuskim-z-warzywami/
http://www.lososjurajski.pl/losos-jurajski-w-soli/