Z patelni grillowej, rusztu, czy piekarnika… Zwykle przyrządzamy je na bazie czerwonego mięsa lub drobiu. My proponujemy urozmaiconą wersję tej potrawy, czyli szaszłyki z łososia. Przygotujesz je ekspresowo, ponieważ ryba nie potrzebuje wiele czasu na to, by ją zamarynować, podobnie jak nie wymaga wielu przypraw i dodatków, by zachwycić swoim smakiem.
Podane z pieczonymi ziemniakami będą stanowiły nie tylko wyśmienity obiad, ale także pozwolą zaoszczędzić czas- wszystko przygotujesz w piekarniku na jednej blaszce!
Składniki:
300 g fileta z łososia
1 duża czerwona cebula
200 g pomidorków koktajlowych
200 g pieczarek
1 papryka
Marynata:
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oleju
1 ząbek czosnku
Sól, pieprz
Czosnek rozdrobnić, wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty.
Fileta pokroić w niedużą kostkę, dodać do marynaty i odstawić na 30 minut.
W czasie, gdy łosoś się marynuje umyć i osuszyć warzywa. Paprykę pokroić w dużą kostkę, pieczarki na ćwiartki lub połówki, cebulę w plasterki.
Na drewniane patyczki nadziewać na przemian warzywa i łososia.
Piec w 180 stopniach przez około 20 minut.
Smacznego!