Roladki z łososiem to hit towarzyskich imprez. Jeśli organizujesz wigilię firmową lub po prostu szukasz prostej przystawki na święta, to na pewno do gustu przypadnie Ci nasz podrasowany przepis na zawijasy z Łososiem Jurajskim!
Zamiast ciasta naleśnikowego wykorzystaliśmy kruche ciasto francuskie, które ma ciekawszą teksturę i chrupie przy każdym kęsie! Przygotujcie roladki razem z nami.
Składniki:
– ciasto francuskie
– mascarpone
– pietruszka
– filet z Łososia Jurajskiego
– sól, pieprz i cytryna
– śmietana
– jajko
Przepis:
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Następnie rozwijamy ciasto francuskie i smarujemy je serkiem mascarpone. Dodajemy płaty łososia i wszystko ciasno zawijamy. Kroimy na plastry o grubości ok. 2 cm i układamy na blaszce. Roladki smarujemy z wierzchu jajkiem i pieczemy przez 20 minut. Przed podaniem zawijasy doprawiamy kleksem śmietany, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Smacznego!