Wielkimi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. To doskonała okazja do poszerzenia swoich umiejętności kulinarnych i przyrządzenia potraw dla całej rodzin! Bezmięsny charakter wigilijnych dań wymaga od nas jednak większej kreatywności. Na szczęście z pomocą przychodzi Łosoś Jurajski, który posłuży nam za główny składnik świątecznego menu! Sprawdźcie naszą propozycję 4 wigilijnych potraw.
- Przystawka – jajka faszerowane z Łososiem Jurajskim
Będzie to doskonała propozycja na tzw. „starter”. Jej przygotowanie jest banalnie proste! Wystarczy, że ugotujecie jajka na twardo, po czym wydrążycie z nich żółtka. Następnie mieszamy je z chrzanem i majonezem oraz doprawiamy naszymi ulubionymi przyprawami. Na górę dajemy wędzonego łososia i gotowe!
- Zupa – rozgrzewająca zupa orientalna
Kolejne proste danie, które zaskoczy Twoich gości egzotyką i smakiem. Cała magia tkwi w składnikach! Wystarczy, że podsmażymy takie warzywa jak czosnek, papryczka chilli oraz imbir i wszystko zalejemy bulionem rybnym. W międzyczasie przygotowujemy łososia teriyaki i smażymy go na patelni. Do całości dodajemy ugotowany makaron ryżowy.
- Sałatka – sałatka jarzynowa
Klasyka kuchni świątecznej! Gotujemy warzywa takie jak marchewka oraz ziemniaki, dodajemy do nich groszku, jajka na twardo, ogórka kiszonego i łososia, po czym wszystko łączymy wysokiej jakości majonezem.
- Danie główne – łosoś zapieczony w cieście francuskim z warzywami
Świetna propozycja na zakończenie kolacji. Łososia zamarynowanego w sosie ostrygowym i cytrynie smażymy na patelni, wraz z takimi warzywami jak por oraz pieczarki. Następnie zawijamy zarówno łososia jak i farsz w cieście francuskim i pieczemy je przez 20 minut!
Szczegółowe przepisy wyżej opisanych dań, wraz z dokładną gramaturą użytych składników znajdziesz w zakładce kulinarne inspiracje!