W ostatnim artykule opowiadaliśmy Wam, w jaki sposób wykorzystać skórkę od łososia. Tym razem zajmiemy się odpowiednim przygotowaniem steku, które również będzie wykorzystywał skórę naszej ulubionej ryby.
Uważa się, że stek z łososia to najbardziej szlachetna forma przygotowania tej ryby. Nie ma w tym nic dziwnego. Mięsiste kawałki łososia, pozbawione skaz, są bogate w składniki odżywcze, a także zawierają najwięcej smaku. Jak więc odpowiednio przyrządzić stek?
Wysokiej jakości filet z łososia należy skroplić oliwą oraz sokiem z cytryny, a także obsypać pieprzem i solą. Taka marynata nie tylko wzmocni smak, ale także zabezpieczy rybę przed wysoką temperaturą smażenia. Po około 3 godzinach marynowania łosoś jest gotowy to obróbki termicznej.
Na rozgrzaną patelnię wykładamy łososia, skórą do dołu. Uwaga, maksymalny czas smażenia z jednej strony to około 4 minuty. Należy uważać, aby nie przeciągnąć ryby, tak aby zachowała soczystość.
Polecamy podanie steku wraz ze świeżymi frytkami i sałatką ze szpinaku. Ta klasyczna amerykańska kompozycja uwydatni grillowy charakter obiadu. Filet z Łososia Jurajskiego idealnie nada się do przyrządzenia steku. Wysyłajcie nam wyniki Waszego gotowania!