Zbliżająca się pomału jesień zwiastuje sezon grypowy. Szczególnie dzieci powracające do szkół oraz przedszkoli, narażone są na infekcje. Nie jest to jednak sytuacja bez wyjścia. Możemy szczególnie dbać w tym czasie o higienę, odpowiedni ubiór, a także…dietę!
Najczęściej stosowana — witamina C
Pierwszym skojarzeniem z naszą odpornością jest zazwyczaj witamina C. I słusznie, ma ona kluczowe znaczenie w tej kwestii, jednak często pomijamy rolę innych mikroskładników. Zapominamy też, że oprócz cytryny, ogromne złoża tej witaminy posiadają warzywa między innymi papryka, pietruszka czy jarmuż.
Co tak naprawdę daje nam jej spożycie? Przede wszystkim wzmacnia błony śluzowe, szczególnie wrażliwe przy infekcjach i zapobiega nadmiernemu rozprzestrzenianiu się drobnoustrojom.
Niedocenione — cynk i miedź
Innym czynnikiem, który jest istotny dla naszej odporności, jest ilość i jakość białych krwinek. Aby wspomóc ich produkcję i działanie niezbędne są cynk i miedź. W jakich produktach spożywczych możemy je znaleźć? Między innymi w orzechach, nasionach, roślinach strączkowych, a także rybach i owocach morza.
Przy wielu dolegliwościach — witamina D
Duży wpływ na obronę przed chorobami ma również witamina D. Szczególnie jesienią i zimą brakuje nam słońca, dlatego musimy sięgać po alternatywne środki. Aby wspierać układ immunologiczny, można spożywać tran lub tłuste ryby, dlatego warto sięgnąć między innymi po Łososia Jurajskiego. Podając go z warzywami, tworzymy idealny posiłek wspierający odporność!
Balans najważniejszy!
Oprócz samych witamin powinniśmy pamiętać, aby dobrze odżywiać i nawadniać nasz organizm. Jedząc zbyt mało, organizm może być osłabiony i niezdolny do “prawidłowej obrony”. Pamiętajmy więc o zdrowej i zbilansowanej diecie, zwłaszcza w tym wymagającym sezonie!