Słynne gruzińskie placki chaczapuri podbiły serca nie jednego łasucha. Postanowiliśmy zainspirować się tym wyjątkowym daniem i stworzyć łososiową wersję tego przysmaku. Prosty szybki przepis zachwyci rodzinę i znajomych.
Składniki:
0,5 kg mąki pszennej
5 łyżek oliwy
3 łyżki masła
paczka suszonych drożdży
pół szklanki mleka
czosnek
koperek
200g Łososia Jurajskiego wędzonego
sól i pieprz
Dla chętnych: ser ricotta lub mozzarella
Mąkę, oliwę, mleko, szczyptę soli i drożdże wyrabiamy razem w misce na gładką masę, w razie potrzeby dolewając ciepłą wodę do uzyskania pożądanej konsystencji. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-10h do wyrośnięcia.
Masło zagniatamy razem z posiekanym Koperkiem i przeciśniętymi przez praskę 3 ząbkami czosnku. Po wyrośnięciu zagniatamy ciasto i dzielimy na cztery części i wałkujemy na cienki okrąg. Rozsmarowujemy po jego powierzchni masło, oprószamy pieprzem i układamy płaty łososia, (dla chętnych wraz z serem) zostawiając wolne brzegi. Zawijamy je ku środkowi i zamykamy całość lekko ją spłaszczając.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy placek z obu stron aż zbrązowieje. Następnie wrzucamy do piekarnika i dopiekamy ok. 10-15 min w 200 stopniach. Smacznego!