Pyszny, lekki i zdrowy – Łosoś Jurajski doskonale wpisuje się w wiosenne menu! Pojawił się ostatnio podczas ostatniego gotowania z lokalnych składników z Szefami Zachodniego Wybrzeża. Zachęcamy do wypróbowania swoich sił w kuchni i zmierzenie się z przepisem Adama Krzymkowskiego.
Składniki:
– Filet z łososia
– Batat
– Mini kolby kukurydzy
– Kalafior romanesco
– Masło
– sproszkowany kmin
– kurkuma
– bulion
– sól i pieprz do smaku
– Oliwa koperkowa od Mariusza Siwaka
Bataty upiec w skórce, następnie obrać, zmiksować z dodatkiem masła na gładkie purée, dodać sól, pieprz i kmin sproszkowany.
Kolby kukurydzy ugotować Al dente w bulionie z kurkumą. Z kalafiora romanesco powycinać różyczki i podpuścić na maśle.
Filet smażymy jednostronnie (od strony skóry) pod przykryciem. Serwujemy na purée obkładamy ciepłymi warzywami można