Fish and chips to popularny, szczególnie w Wielkiej Brytanii fast-food, tradycyjnie sprzedawany w gazetach. Zachwyca prostotą, lecz nie należy do najlepiej zbilansowanych posiłków. Jednak można odczarować to danie i cieszyć się, jego wyjątkowym smakiem w zdrowszej wersji. Oczywiście, nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy nie umieścili w przepisie naszego Jurajskiego. To jak, kto ma ochotę na rybę z frytkami?
Składniki:
300g fileta z Łososia Jurajskiego
400g ziemniaków (najlepiej typ mączysty)
pieczarki,
cebula,
papryka,
groszek w strąkach,
oliwa z oliwek,
czosnek,
cytryna,
pieprz i sól,
Na oliwie z oliwek podsmażamy posiekaną cebulkę. Gdy się zeszkli, dodajemy pokrojone pieczarki, paprykę i groszek. Jak warzywa nieco zmiękną, można przełożyć je do osobnej miski. W tym czasie czyścimy dokładnie skórkę ziemniaków i podgotowujemy je ok 5 min w osolonej wodzie. Po odcedzeniu i wystudzeniu kroimy je na długie paski, rozkładamy na blasze, skrapiamy oliwą i oprószamy posiekanym czosnkiem. Do naszych frytek możemy dodać również ulubione zioła np. tymianek czy rozmaryn. Tak przygotowane frytki pieczemy w temperaturze 150-200 c przez ok 15 min (w zależności od piekarnika). Pod koniec pieczenia oprószamy solą. Na patelnie z rozgrzaną oliwą kładziemy filety z Łososia Jurajskiego. Smażymy po ok. 3 min z każdej strony i dodajemy podsmażone wcześniej warzywa. Całość skrapiamy cytryną i dodajemy ulubione przyprawy.
Jeżeli chcemy podać nasze danie jak w prawdziwej brytyjskiej budce, zamiast na gazety możemy wykorzystać papier do pieczenia lub sztywniejszy brystol. Wystarczy od rogu zacząć zwijać arkusz w stożek i końcówkę podkleić taśmą.