Wiele osób unika kupowania ryby w całości z obawy przed jej przygotowaniem… Wbrew pozorom filetowanie nie jest trudną sztuką! Jak krok po kroku zamienić łososia w piękne obiadowe porcje i nie zmarnować ani kawałka? Dzięki uprzejmości Szefa Kuchni Mariusza Siwaka pokażemy krótki instruktaż.
Zaczynamy od przygotowania dużej deski, na której ułożymy całą rybę, Pamiętajmy, że jej powierzchnia nie powinna być zbyt śliska. Najlepiej, jeżeli posiadamy specjalny nóż do ryb. W przypadku braku takiego narzędzia wybierzmy nóż o dużym, lecz wąskim ostrzu. Mamy już wszystko? W takim razie zabierzmy się do pracy!
Krok 1.
Umytą i osuszoną rybę kładziemy na desce. Układamy ostrze pod kątem tuż za skrzelami i kierujemy w stronę głowy i nacinamy do kręgosłupa.
Krok 2.
Obracamy ostrze i od miejsca nacięcia kierujemy je w stronę ogona, posuwając się wzdłuż kręgosłupa.
Krok 3.
Tak odcięty płat układamy skórą do dołu. Układamy nóż pod ościami, podważamy je ostrzem i usuwamy.
Krok 4.
Pozostałe ości usuwamy pęsetą. Odkrawamy zbędne kawałki mięsa.
Krok 5.
Przy części ogonowej wsuwamy ostrze noża między skórę a mięso. Jedną ręką naciągając skórę, ślizgamy się ostrzem po skórze ryby.
I gotowe! Tak oczyszczone mięso możemy po porcjować według potrzeby i przygotować pyszny oraz zdrowy obiad!