Dzień Zdrowej Żywności!
8 listopada obchodzimy Dzień Zdrowej Żywności!
Bardzo cieszy nas progresywny trend zdrowego odżywiania. Świadomi konsumenci sięgają po sprawdzone produkty z pewnych źródeł. Skąd brać informacje o tych źródłach? Co może wskazywać na wysoką jakość żywności? Warto zwrócić uwagę na poniższe kwestie!
Skład – podstawowa zasada brzmi „im mniej, tym lepiej”. Mimo wszystko lepiej dokładnie się wczytać w listę składników, gdyż nawet w krótki skład może mieć w sobie niepożądane dodatki.
Pytajmy – jeżeli kupujemy produkty „prosto ze stoiska” i nie mamy możliwości samodzielnie przeczytać etykiety, nie bójmy się zadawać pytań sprzedawcy. Jego obowiązkiem jest poinformowanie nas o dacie przydatności, składzie i pochodzeniu produktu.
Certyfikaty – zanim ochoczo wrzucimy oflagowany pięknym wyróżnieniem produkt do koszyka, sprawdźmy w internecie jego autentyczność. Niektórzy producenci tworzą własne certyfikaty niepoparte obiektywną oceną ekspertów.
Nazwy – nie raz spotykamy się z określeniami takimi jak „domowe”, „babcine”, „wiejskie”. Niestety często produkty te nie mają nic wspólnego ze swoją nazwą. Nie dajmy się zmylić marketingowym chwytom!
Jedzmy zdrowo i świadomie, wcielając w życie te rady!