Witaminy — słyszymy o nich wiele, ale w czym właściwie rzecz i dlaczego tak ważne jest, by nasz organizm przyswajał je możliwie najlepiej?
Witaminy to grupa chemicznych związków cechujących się różną budową, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania żywego organizmu. Na początku XX wieku odkrył je Polak — Kazimierz Funk. Podstawowy podział witamin zachodzi według ich rozpuszczalności — wyróżnia się takie rozpuszczalne w wodzie oraz w tłuszczach. To informacja istotna w kontekście ich wchłaniania.
Do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach należą te z grup A, D, E i K. Znajdziemy je m.in. w szpinaku, marchwi, brokułach, sałatach, pomidorach, czerwonej papryce, czyli warzywach wykorzystywanych najczęściej podczas przyrządzania wiosennych sałatek, które ze względu na swoją sezonowość coraz częściej goszczą na talerzach.
Aby zadbać o odpowiednie przyswajanie witamin i uczynić posiłki zbilansowanymi i pełnowartościowymi, sałatki te powinniśmy wzbogacać o zdrowe źródła tłuszczu. Łosoś Jurajski jako ryba tłusta sprawdzi się w tej roli znakomicie. Poza zawartością tłuszczu, w tym cennych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 umożliwiających rozpuszczenie się zawartych w pozostałych składnikach witamin, będzie stanowił również źródło wyrazistego smaku i pyszne urozmaicenie posiłku.
Każda z witamin z grupy ADEK wykazuje wiele cennych dla zdrowia właściwości, a ich niedobór może powodować niepożądane skutki. Warto zadbać o to, by dostarczając je na talerzach, podawane były zawsze w towarzystwie składnika, który umożliwia prawidłowe ich przyswajanie. Łosoś Jurajski poleca się na zdrowie!