Trudność: łatwe | Czas przygotowania: łatwe | Ilość porcji: 4 |
Chrupiące Spring Rollsy
Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, idealne na spotkania ze znajomymi.
SKŁADNIKI NA MARYNATĘ DO ŁOSOSIA:
SKŁADNIKI NA CHRUPIĄCE SPRING ROLLSY:
SKŁADNIKI NA PIKANTNY DIP:
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Przygotowanie spring rollsów z łososiem zaczynamy od marynaty. W miseczce łączymy sos sojowy, olej sezamowy, miód i sok z limonki.
Łososia dokładnie oczyszczamy z ości i kroimy na bardzo cieniutkie paseczki. Tak przygotowaną rybę wkładamy do marynaty i odstawiamy na bok.
Marchewkę, awokado, mango i ogórka tniemy w równej wielkości paseczki. Szykujemy rukolę i kiełki. Teraz wystarczy wziąć arkusz papieru ryżowego, zamoczyć go na sekundę w zimnej wodzie i położyć na deskę. Na brzegu arkusza układamy po kilka paseczków mango, marchewki, ogórka i awokado, dokładamy odrobinę rukoli i kiełków i kawałek zamarynowanego łososia. Zawijamy ciasno zakładając do środka boki i rolując.
Spring rollsy podajemy z dipem przygotowanym z sosu sojowego, oleju sezamowego, miodu, soku z limonki, tartego imbiru, posiekanej kolendry, posiekanego chili i nasion sezamu.